Nota: Acesta este un studiu destinat mai degraba instructorilor de yoga, ca si punct de pornire pentru structurarea unei clase de hatha yoga pentru imbunatatirea circulatiei, decat studentilor. Unele informatii pot fi insa utile oricui este interesat de aceasta tema.
Recomand insistent sa incepi practica alaturi de un instructor. Fotografiile nu sunt de ajuns pentru o practica eficienta si corecta. Inainte de a practica
- intreaba-ti medicul daca este potrivit pentru tine.
- ai grija sa faci o buna incalzire a musculaturii si articulatiilor.
Varicele apar atunci cand circulatia sangelui prin vene, de la periferie inapoi spre inima, este deficitara. Circulatia sangelui prin venele picioarelor se desfasoara in sens antigravitational, o buna circulatie fiind conditionata de urmatorii factori:
• buna functionare a inimii, care este principala pompa de sange a corpului
• diferenta dintre presiunea de la nivelul picioarelor si cea de la nivelul inimii
• buna stare a valvelor venoase, niste mici supape care in mod normal permit sangelui un singur sens de miscare
• vene cu pereti sanatosi si cu un nivel rezonabil de elasticitate
• de buna conditie a musculaturii din jurul venelor, care reprezinta o a doua pompa care impinge sangele inapoi spre inima. Cand muschii gambei se contracta, ei comprima venele si deschid valvele venoase, care actioneaza ca supape unidirectionale. In acest fel sangele este impins in sus. Cand muschii gambelor se relaxeaza, valvele venoase se inchid, impiedicand scurgerea inapoi catre picioare a sangelui. Acest mecanism complex este cunoscut sub numele de pompa venoasa.
Cauzele fiziologice ale aparitiei varicelor sunt binecunoscute si nu voi insista aici asupra lor, doar voi mentiona cateva dintre acestea: predispozitia genetica, activitati care presupun statul indelungat in picioare, sarcinile, varsta (pe masura ce imbatranim productia de colagen scade iar venele isi pierd din elasticitate, valvele venoase se deterioreaza), un stil de viata sedentar, kilogramele in plus, stresul ( care afecteaza direct ritmul inimii).
Mai putin obisnuiti suntem sa contemplam (cu recunostinta?) cauzele subtile ale tulburarilor din corpul nostru si sa le privim ca pe niste semnale ca poate ar fi cate ceva de schimbat.
Terapeuti inclinati spre abordari holistice, care si-au oferit, lor si pacientilor lor mai mult timp pentru cunoastere, au observat pe parcursul unor zeci de ani de practica, felul in care anumite afectiuni se asociaza cu anumite comportamente, moduri de a gandi, feluri de a interactiona cu viata.
Predispozitia genetica poate sa includa in acest context si transmiterea transgenerationala a unui mod de a privi, intelege si trai viata. Bagajul genetic nu inseamna numai informatie intiparita in arhitectura noastra celulara, ci de multe ori si un set de obiceiuri, atitudini generationale. Daca prin constientizare si intentie, reusim sa spargem aceste atitudini si modele de comportament , ne schimbam modul de gandi, de a percepe, de a actiona, aceste modificari energetice se vor reflecta inapoi in corpul nostru.
Pentru cei care sufera de varice, s-au observat urmatoarele trasaturi/ situatii comune:
• lipsa bucuriei in viata de zi cu zi, uneori deznadejde
• conflict de devalorizare
• supraincarcarea cu activitati “pentru altii”, activitati care nu sunt complet asumate (“fac mai multe/ prea multe pentru familia mea / serviciul meu decat sunt dispus cu adevarat. Ceea ce fac, nu fac cu placere”). Viata pare uneori epuizanta, omul se simte pierdut.
• dificultati in a primi / oferi / manifesta afectiune
• varicele presupun energie stagnanta iar picioarele sunt o expresie a dinamicii, mobilitatii noastre prin viata: cel afectat se simte adesea blocat intr-o situatie de viata. Eu am observat ca aceste conflicte apar de regula intre nevoia noastra (absolut legitima) de a ne afirma individualitatea, de a ne exprima autentic, de a ne canta cantecul propriu - pe de o parte, si limitele impuse de familie/ trib si bineinteles, temerea noastra de “gura lumii”. Nu e intamplator faptul ca atat picioarele cat si relatia noastra de apartenenta la “trib” sunt guvernate de prima chakra, e natural ca dezechilibrele sa se reflecte in aceeasi zona energetica.
Ce putem face pentru o mai buna circulatie venoasa (bineinteles, in paralel cu a merge la medic pentru diagnosticare si a urma indicatiile acestuia)?
Putem face foarte multe! Nu neaparat pentru vindecare, dar cel putin pentru incetinirea evolutiei si ameliorarea simptomelor atat de neplacute (picioare grele, umflate, obosite). In primul rand sa incercam sa ne schimbam mentalitatea, felul de a gandi, prioritatile. Sa ne luam timp pentru noi si sa facem acest timp sa fie pretios si respectat, in primul rand de noi dar si de cei din jur, Meditatia si orice practica spirituala, dinamica sau contemplativa, pot ajuta enorm aici. Un psihoterapeut bun poate fi de asemenea de folos in autocunoastere si determinarea schemelor de gandire defectuoase care ne fac sa perpetuam un mod de viata care ne face rau.
Activitatile fizice sunt foarte benefice: mersul pe bicicleta, mersul pe jos, inotul, atat pentru componenta direct fizica dar si pentru cea psihologica si hormonala. Atunci cand facem miscare se elibereaza hormoni care aduc exact ce ne lipseste - senzatia de bucurie. Dimensiunea psihologica este destul de complexa, o sa amintesc aici doar ca simplul fapt de a face noi insine ceva cu intentia de a ne vindeca contribuie foarte mult si ca angajarea intr-o rutina constanta in acest sens ne consolideaza increderea si stima de sine.
Cei cu un simt olfactiv sensibil pot aduce si aromaterapia in procesul de vindecare, in special prin esentele de chiparos, geranium, rozmarin si desigur, universala lavanda - diluate in apa rece vara sau calduta iarna si aplicate sub forma de comprese pe gambe. Un miros placut de cedru sau santal in incapere activeaza benefic prima chakra, aflata cum spuneam in legatura directa cu picioarele.
Mersul prin iarba, mai ales dimineata, prin roua, mersul pe malul marii, cu picioarele in apa, dusurile alternative reci si calde, sunt si ele extrem de utile.
Si bineinteles, YOGA!
Yoga aduce celor suferind de varice avantaje extraordinare, in principal prin urmatoarele mecanisme:
I. posturile care functioneaza antigravitational (acestea presupun ridicarea picioarelor deasupa nivelului inimii si faciliteaza direct circulatia venoasa):
1. Viparita Karani
2. Supta Eka Padahastasana / Supta Padangusthasana
3. Naviasana
4. Anantasana
5. Ananda Balasana
6. Shalambasana (Ardha Shalambasana)
7. Sharvanghasana
8. Halasana
9. Shirshasana
Anantasana / Sleeping Vishnu
Foarte important de retinut: ultimele 3 posturi nu sunt recomandate incepatorilor; chiar si practicantii cu experienta sau persoanele cu foarte buna flexibilitate si conditie fizica vor realiza aceste posturi doar dupa o buna incalzire si dupa cel putin 25-30 de minute de practica a altor asane. Este cel mai bine ca cel putin la inceput sa practicam (toate posturile dar in special) aceste posturi inverse doar sub indrumarea unui instructor bun, care este la curent cu starea noastra generala de sanatate si eventuale afectiuni. Chiar daca aproape toti cunoastem din copilarie si adolescenta, de la orele de gimnastica, lumanarea si plugul, recomand temperanta si modestie in abordarea acestor asane atat de delicate atat sub aspect fizic cat si energetic. In yoga de multe ori, ceea ce ne face foarte bine, ne poate face si mult rau.
O postura de yoga inseamna mult mai mult decat o imagine pe care incercam sa o copiem.
Se poate face yoga si asa. Imi amintesc ca in copilarie aveam in biblioteca celebra carte “Yoga - izvor de sanatate, de Nicolae Tufoi”. O carte izvorata dintr-un demers epic, o veritabila aventura interioara a scriitorului, in lupta cu sechelele poliomielitei. Extrem de mare autenticitate si credibilitate venea din suferinta si straduinta si tenacitatea omului care a invins o boala asa de grava prin ani de practica yoga. Tin minte ca prima relaxare yoghina am facut-o urmand indicatiile din acea carte, fara nici o alta resursa. Cartea avea si ceva explicatii si ceea ce am apreciat mai mult, avea elemente de filosofie si disciplina yoghina. Foarte multi oameni au practicat yoga exclusiv dupa acea carte, in timpuri cand nu exista acces la alte variante de instruire.
Dar sa iei doar o poza si sa incerci sa te asezi dupa ea, aceasta este o experienta limitata. Mai ales in avalansa de informatie din timpurile noastre, Instructorul iti explica cum sa intri si sa iesi din asana, cum sa corelezi miscarea cu respiratia, cum poti sa o modifici in functie de eventuale afectiuni sau limitari anatomice, incat sa poti beneficia in continuare de energetica posturii, in limitele proprii de flexibilitate dar si in siguranta.
II. posturile de compresie, care restrictioneaza relativ circulatia sangelui pentru un scurt timp, ceea ce are ca efect cresterea fluxului sanguin si energetic imediat dupa eliberarea posturii (similar unui furtun in care creste presiunea cat timp tinem piciorul pe el).
1. Pawana Muktasana / Apanasana
2. Baddha Konasana, Supta Baddha Konasana
3. Balasana
4. Gomukhasana
5. Ardha Matsyendrasana
6. Postura caprioarei
7. Upavesasana
8. Prapanasana
9. Vajrasana (intens)
10. Virasana si Supta Virasana (intens)
Postura caprioarei
Foarte important de retinut:
• aceste posturi de compresie sunt indicate pentru preventie si in fazele de inceput ale afectiunii, cu conditia sa le mentinem pentru timp scurt (un minut) si eventual cu mici modificari care vizeaza in special gradul de compresie.
• posturile de compresie sunt complet contraindicate in tromboze si in fazele avansate ale afectiunii
O sa observam ca unele dintre aceste asane realizeaza o compresie mai intensa si altele o compresie moderata. Daca medicul este de acord, vom incepe cu cele care realizeaza o compresie redusa si eventual in timp vom trece si la cele mai intense, repet, cu mare atentie asupra timpului de executie.
III. posturile care intaresc musculatura gambei si a coapsei (responsabile cu pomparea sangelui venos)
1. Aplecarile inainte (Padhahastasana, Uttanasana, Prasarita Padotasana)
2. Upavista Konasana
3. Virabadrasana - toate variantele (in special Virabadrasana 3, unde greutatea corpului vine pe un singur picior)
4. Utkata Konasana
5. Setu Bandhasana
6. Matsyasana
7. Sutarmurgasana (strutul)
Postura paianjenului, varianta la Utkata Konasana
IV. Mai avem o categorie de posturi mixte, care realizeaza compresia relativa a circulatiei la nivelul unui picior si simultan efect de fortifiere la nivelul celuilalt picior care ramane intins. La aceste posturi alternanta se realizeaza chiar in interiorul posturii, prin executia succesiva pe ambele parti:
1. Vrsksasana
2. Garudasana
3. Janu Sirsasana
4. Ardha Matsyendrasana in varianta executata cu un picior intins
5. Ardha Pawana Muktasana
Vrsksasana (Postura Copacului)
O postura mai speciala este Paschimotanasana, foarte recomandata pentru varice si imbunatatirea circulatiei, prin aceasta realizandu-se compresie dar la nivelul soldului si abdomenului, de-a lungul piciorului circulatia nu este restrictionata dar musculatura este angajata. Este de asemenea o postura clasica pentru impamantare (prima chakra).
Si pentru ca inima este direct implicata, eu as include in orice secventa pentru circulatie si posturi dedicate chakrei inimii ( de altfel o parte din asanele de mai sus energizeaza si chakra inimii dar e bine sa fim si constienti de aceasta in momentul executiei). Sa nu uitam ca Anahata e puntea de legatura intre chakrele care guverneaza concretul si cele care guverneaza legatura cu spiritualitatea.
Secventele de yoga pentru prevenire sau pentru cei manifestand forme usoare (venele cu aspect de panza de paianjen) vor alterna asane din toate categoriile, avand in vedere ca dupa o asana de compresie sa urmeze una in care picioarele sunt complet intinse. De exemplu Bujanghasana nu este inclusa in nici una din categoriile de mai sus, nu este nici antigravitationala, nici nu solicita in mod special musculatura picioarelor dar ofera acestora o pozitie care favorizeaza reluarea circulatiei dupa posturile de compresie. Si in plus este una din favoritele practicilor dedicate chakrei inimii.
Secventele pentru cei suferind de forme mai avansate ale bolii se vor rezuma la asane din categoriile I, III si IV, obligatoriu sub indrumarea unui instructor experimentat si cu o buna intelegere a bolii si a contextului specific.
Incalzirea va cuprinde urmatoarele exercitii:
I. exercitii in care vom folosi talpa piciorului si glezna ca pe o pompa naturala pentru stimularea circulatiei.
1. In pozitie sezanda (pe jos sau pe scaun) flexam talpa piciorului inainte si inapoi
2. In picioare sau pe scaun:
• ne ridicam alternativ pe varfuri (un picior se sprijina pe varf, celalalt pe calcai)
• ridicam apoi coboram ambele calcaie in acelasi timp
3. In picioare:
• ramanem pe varfuri cat putem
• ne ridicam pe varful unui picior (celalalt picior are genunchiul flexat) - mainile sprijinite pe spatarul unui scaun
3. Rulam talpa si accentuam pe varf, apoi pe calcai
4. Impingem talpa in perete / relaxam
II. Runner’s stretch pentru fortificarea gambei
Comments