Trikonasana (o să o mai găsiți și ca Utthita Trikonasana – triunghiul extins) este o postură “tânără”. La fel ca celebra serie a Războinicilor, prima dată a fost menționată într-un manual de yoga în anul 1935: “Yoga Makaranda” a lui Krishnamacharya, părintele yogăi moderne. Despre istoria posturilor moderne, putem discuta mai mult la orele de yoga.
Postura este polară, se execută alternativ pe ambele părți. Mai jos avem variantele pe care le facem împreună la clasele LalaYoga (descrierea pentru partea dreaptă):
Începem cu sprijin pe un bloc de yoga așezat sub mâna care coboară:
Când ne mai obișuim cu postura, încercăm varianta cu mâna sprijinită pe gleznă.
Un pic mai provocatoare este varianta în care degetele mâinii drepte abia ating podeaua, brațul nu mai are rol în sprijin, doar picioarele și trunchiul susținând postura. Aceasta este varianta mea preferată.
O altă versiune clasică plasează mâna de sprijin în spatele piciorului (cu degetele îndreptate în jos sau palma lipită pe podea).
Ceva mai solicitantă este postura cu palma lipită de podea, în fața sau în spatele piciorului. Este ceva mai intensă, mai “grounding” (conectează cu pământul) și deschide frumos corpul, mâna lipită de sol vine cu o încărcătură energetică.
Se pierde însă paralelismul coloanei vertebrale cu solul, ceea ce schimbă și forma dar și energetica posturii.
Invitația mea este ca în timp, fără grabă și mai ales, fără forțare, să explorați alternativele descrise mai sus, să vă luați timp să simțiți diferențele subtile și să alegeți de fiecare dată forma care vi se va părea cea mai potrivită la momentul respectiv.
Aici avem un video scurt despre cum se intră în postură și principalele detalii de aliniament: https://youtu.be/FV-QQoutrpQ
Important:
1. Pentru a evita hiperextensia genunchiul drept, care ar putea să alunece ușor în spate sub presiunea posturii, putem microflexa genunchiul: îl împingem foarte ușor înainte, aproape imperceptibil.
2. Un alt 'rafinament' tehnic al posturii este găsirea poziției pelvisului care ni se potrivește cel mai bine. În mod ideal, când începem să ne familiarizăm cu postura, pelvisul ar trebui să fie orientat spre peretele din fața noastră. Dacă forțăm însă această deschidere a pelvisului, riscăm să punem o presiune ne-necesară pe zona sacrală și lombară. De aceea, la început, e ok dacă pelvisul este orientat ușor spre în jos, urmând ca pe parcurs să începem treptat să îl ridicăm ușor. Ar putea ajuta să practicăm având un perete în spate, pe care să îl folosim ca reper pentru a alinia șoldurile, umerii, brațele.
3. Vrem să menținem priza asupra trunchiului, să nu îl lăsăm să colapseze în lateral. Nu lăsăm greutatea trunchiului pe brațul coborât.
4. Persoanele suferind de hipertensiune arterială pot practica postura cu privirea orientată în jos, brațul stâng flexat și palma deasupra șoldului. Se poate practica și cu privirea înainte.
Timpii de menținere recomandați variază de la o școală la alta, de la un instructor la altul. Manualul original (Yoga Makaranda) indica creșterea graduală a timpului de execuție pe fiecare parte până la 10 minute.
Yiengar, celebrul student al lui Krishnamacharya propune, mai modest, între 30 de secunde și un minut. Școlile contemporane vestice în general optează pentru menținerea scurtă a posturilor verticale (cam 6 respirații).
Mie 30 de secunde – 1 minut mi se pare cam puțin, aș tinde treptat spre 2 minute. Pornind de la definiția lui Patanjali, “postura, stabilă și plăcută”, e important însă să nu forțăm timpi lungi de la început, ci să ne oferim oportunitatea să ne obișnuim cu postura până când ajungem să ne dorim să stăm mai lung în postură.
Beneficiile asanei
În planul corpului fizic (annamaya kosha):
- contrabalansează postura pe care o menținem mulți dintre noi îndelungat, atunci când lucrăm multe ore în fața unui birou. Umerii se deschid, baza coloanei se detensionează.
- postura ne ajută să ne conectăm cu corpul nostru, în special cu partea de jos.
- sporește flexibilitatea și vitalitatea
- activează și elasticizează mușchii oblici laterali, fortifică picioarele
- deschide șoldurile și întărește mușchii spatelui
- este considerată a fi benefică pentru ușurarea tulburărilor de menopauză, combaterea infertilității, afecțiuni ginecologice dar și în prevenția osteoporozei
- ajută sistemul digestiv
În plan energetic (pranamaya kosha):
În mitologia și arta hindusă (dar și în alte școli inițiatice), triunghiul simbolizează principiul divin: orientat cu vârful în jos principiul divin feminin, Shakti, orientat cu vârful în sus, principiul masculin, Shiva. În Trikonasana le avem pe ambele.
Cele 3 laturi ale triunghiului reprezintă în hinduism Trimurti, cele 3 forțe ale universului: Brahma (creația), Vishnu (forța care susține și protejează), Shiva (schimbarea /distrugerea).
Chakrele vizate cu precădere sunt primele 4: Muladhara, Swadhistana, Manipura și Anahata. Tradițional ni se indică să ne concentrăm atenția cu precădere în Manipura. Postura activează și balansează și chakrele secundare, Surya și Chandra, “sateliții” lui Manipura.
În ceea ce privește Vayu, fluxurile energetice, Trikonasana le atinge pe toate; în funcție de orientarea atenției noastre, noi putem să decidem Vayu pe care dorim să îl influențăm cel mai mult prin execuția posturii.
- Dacă practicăm cu atenția la fundația posturii, la postura picioarelor și senzațiile din partea de jos a corpului, stimulăm Apana Vayu, fluxul de eliminare a reziduurilor.
- Prin energizarea coloanei vertebrale și prin orientarea brațelor într-o linie verticală, cu privirea ridicată, cultivăm Udana Vayu, fluxul ascendent.
- Brațele extinse ne ajută să exprimăm și să conștientizăm Vyana Vayu, care curge din centru către extremități.
- Tradițional, fluxul principal vizat de Trikonasana este Samana, fluxul circular care alchimizează și asimilează prana.
- Dacă în practica asanei, atenția noastră va fi orientată către respirație, activăm Prana Vayu.
Să nu uităm că cele 5 Vayu nu sunt separate, ci expresii ale unui sistem. Ele sunt interdependente și în Trikonasana putem explora poate mai bine decât în alte posturi acest aspect.
Mai multe despre cele 5 Vayu găsiți în articolul https://www.lalayoga.net/post/energia-în-yoga-partea-a-treia-pancha-vayu-cele-cinci-vayu
În planul manomaya kosha (stratul mental):
În Trikonasana explorăm stabilitatea și expansiunea. Ambele atribute se extind în timp și asupra psihicului și mentalului nostru. Pe măsură ce balansăm efortul între părțile corpului, sistemul nervos se relaxează, anxietatea se topește, mintea se echilibrează, emoțiile se estompează.
Despre annamaya kosha, pranamaya kosha, manomaya kosha, mai multe informații găsiți aici:
Contraindicații:
Postura este contraindicată în afecțiuni severe ale gâtului, coloanei, genunchilor.
Dacă avem o criză de migrenă sau diaree, nu vom practica această postură.
Sper să vă fie de folos și m-aș bucura să împărtășiți ce înseamnă această asana pentru voi.
Opmerkingen